Edificii publice stil neo-clasic

Teatrul de Stat

Teatrul de StatIn 1899 s-a aprobat proiectul ce avea sa duca la ridicarea unui teatru in Oradea. Acest proiect a apartinut firmei vieneze Fellner&Helmer.

Ridicarea teatrului s-a constituit intr-un proces foarte rapid, antreprenor al proiectului fiind Rimanóczy Kálmán, la sfarsitul anului 1900 avand loc deja prima reprezentatie artistica.

Teatrul a fost si va ramane una din perlele eclecticitismului oradean. Frontalul de tip neoclasicist, prezinta un timpan triunghiular ce surmonteaza un portic pe 6 coloane inalte cu soclu patrat si capiteluri bogat ornamentate. Numeroasele interventii pe monument au sters o buna parte a decoratiilor, fresca din timpan disparand in intregime, asemeni dealtfel numeroaselor statuete ce surmontau cornisa.

Primăria oraşului Oradea

Primaria Municipiului OradeaClădirea primăriei oraşului Oradea a fost concepută ca reprezentativă pentru imaginea unui oraş prosper, aflat în plină ascensiune economică şi culturală. Arhitectul ei este experimentatul Rimanóczy Kálmán jun., executantul proiectului fiind Sztarill Ferenc. Momentul inaugural a avut loc în ianuarie 1904. Cele mai semnificative momente care au marcat viaţa politică şi culturală a oraşului modern şi contemporan s-au concentrat sub egida Primăriei. Armate, regimuri, revoluţii, personalităţi de prim rang – toate momentele cheie ale ultimilor 100 de ani în Oradea s-au petrecut între zidurile impunătoarei şi elegantei construcţii. Din punct de vedere urbanistic, primăria şi turnul ei monumental sunt excelent plasate. Cea mai frumoasă perspectivă este cea oferită de podul de pe Crişul Repede. Jocul de unghiuri vizuale piezişe face ca această „vedută” din balcoanele de piatră ale podului să rămână în memoria tuturor ca o emblemă de neuitat a oraşului.

Compoziţia arhitectonică este asimetrică, modulară, pentru că volumele se articulează în jurul a trei curţi interioare. Latura dinspre Criş e cea mai spectaculoasă ca şi traseu vizual, clădirea şi apa punându-se reciproc în valoare.

Citeşte mai departe: Primăria oraşului Oradea

Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor (Fosta Şcoala Regală de Cadeţi)

Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor (Fosta Şcoala Regală de Cadeţi)Inaugurarea monumentalei clădiri a Şcolii Regale de Cadeţi a avut loc la 4 octombrie 1898. Pe amplul teren dintre parcul Rhédey, actualul parc Bălcescu, şi pârâul Peţa, a fost ridicat un vast complex edilitar destinat învăţământului cu profil militar. Erau anii în care Imperiul austro-ungar îşi juca ultima carte a puterii sale şi aici, la Oradea, oraş ce a avut întotdeauna o importanţă strategico-militară deosebită. Corpul central al garnizoanei a fost clădirea ce găzduieşte astăzi Muzeul Ţării Crişurilor.

După Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, care a hotărât şi unirea Transilvaniei cu România, Oradea rămâne, totuşi, sub controlul autorităţilor maghiare. Un moment istoric de importanţă deosebită este marcat de intrarea triumfală în oraş a armatei române sub conducerea generalului Traian Moşoiu, în 20 aprilie 1919.

Citeşte mai departe: Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor (Fosta Şcoala Regală de Cadeţi)