Arhitectura ecleziastica stil baroc

Claustrul si biserica Franciscanilor (azi: Spitalul Militar)

Claustrul si biserica Franciscanilor (azi: Spitalul Militar)Str. Dunărea nr. 3

Claustrul, iar mai târziu biserica franciscanilor a fost construit la iniţiativa cardinalului Csáky Imre, care a cumpărat şi a donat ordinului terenul care în acele vremuri erau la marginea suburbiei Olosig, pe malul pârâului Paris. Construcţia celor două edificii ridicate dupa planul unor arhitecţi anonimi s-a încheiat în jurul anului 1738.


După desfiinţarea ordinului biserica a fost transformată în biserica parohială a Olosigului, iar claustrul a fost folosit in scopuri militare. Biserica construită iniţial în stil baroc provincial a suferit mai multe modificări, aspectul actual în stil eclectic cu elemente neorenascentiste fiind rezultatul unei renovări radicale din perioada 1903-1905.

 

Citeşte mai departe: Claustrul si biserica Franciscanilor (azi: Spitalul Militar)

Catedrala romano-catolica "Inaltarea Fecioarei Maria"

Catedrala romano-catolica 'Inaltarea Fecioarei Maria'Catedrala romano-catolica „Inaltarea Fecioarei Maria” este cel mai important monument al arhitecturii barocului clasicizant din Transilvania. Lucrarile de constructie a bisericii au fost incepute in 1752 la initiativa episcopului Forgách Pál urmand planurile elaborate de celebrul arhitect al curtii vieneze, Franz Anton Hillebrandt si a fost sfintita abia in 1780 de catre episcopul Kollonitz László.

In realizarea arhitecturala a catedralei au mai contribuit arhitectii Giovanni Battista Ricca si Johann Michael Neumann. In anul 1991 a fost ridicat la rangul de „basilica minor”.

 

Citeşte mai departe: Catedrala romano-catolica "Inaltarea Fecioarei Maria"

Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”

Catedrala greco-catolica 'Sfântul Nicolae'Biserica a fost construită în perioada 1800–1810 în locul unei biserici mai vechi care a existat în acest loc încă din a doua treime a secolului al XVIII-lea. După înfiinţarea episcopiei greco-catolice din Oradea, modestul edificiu nu a mai satisfăcut nevoile noilor institutii ecleziastice, fiind înlocuit cu actuala catedrală

Lucrările de construcţie au fost iniţiate de către episcopul Ignate Darabant şi au fost finalizate de episcopul Samuel Vulcan. Iniţial catedrala dispunea de un turn asemănător Bisericii cu Lună, care însă a devenit victima incendiului din 1836. Turnul actual, care reprezintă o îmbinare a stilului neobaroc cu cel bizantin, a fost ridicat abia în 1870 la iniţiativa şi prin finanţarea episcopului Iosif Pop Silaghi.

După cele două incendii devastatoare din anii 1836 şi 1907, episcopul Demetrie Radu îi încredinţează proiectarea noului coif al turnului unuia dintre cei mai prestigioşi arhitecţi ai timpului, anume lui Rimanoczi Kalman jr. Deşi la exterior coiful înscrie o notă aparte în raport cu spiritul neo-clasic al arhitecturii bisericii, arabescurile, ghirlandele şi volutele profilului său se regăsesc în plastica decorativă pictată în interior de către pictorul budapestan Szirmai Antal în 1892.

Citeşte mai departe: Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”

Biserica romano-catolica „Sfantul Ladislau”

Biserica romano-catolica 'Sfantul Ladislau'Este una dintre cele mai vechi construcţii ecleziastice ale oraşului. Lucrările de construcţie a bisericii, care o vreme a îndeplinit funcţia de catedrală episcopală a fost începută în jurul anului 1720 si au fost finalizate in 1741.

In prima fază era compusă dintr-o sigură navă şi o absidă semicirculară. Sfinţirea de către episcopul Forgách Pál a bisericii a avut loc în anul 1756.

Volumetria şi plastica faţadei au primit expresia plastică actuală în jurul anului 1800, când racordul dintre turn şi corpul navei s-a făcut prin cele două „panouri în oglindă”. In ultimii ani ai secolului XIX s-a executat şi coiful metalic al turnului, el urmând linia stilistică sobră, clasicizantă, a celui de la Biserica cu Lună. Faţada este ritmată prin câteva lesene discrete, întregul edificiu exprimând eleganţa reţinută a barocului târziu provincial.

Citeşte mai departe: Biserica romano-catolica „Sfantul Ladislau”