Biserici de zid

Biserica reformata din Cacuciu Nou, comuna Magesti

Biserica reformata din Cacuciu Nou, comuna MagestiActuala biserică reformată a localităţii se numără între cele mai vechi monumente ale arhitecturii medievale din judeţul Bihor, totodată între puţinele edificii de acest gen construite în întregime din piatră. A fost ridicată cel mai probabil în cursul secolului al XIII-lea. Iniţial era compus dintr-o navă şi o absidă simplă, dreptunghiulară. Mai târziu, la începutul secolului al XX-lea deasupra faţadei vestice a fost ridicat un turn care a înlocuit o clopotniţă mai veche, construită din grinzi de lemn. Biserica a suferit importante modificări în cursul secolului al XIX-lea sau la începutul secolului următor. Cu această ocazie au fost lărgite şi transformate ferestrele romanice. Ultimele urme ale arhitecturii medievale sunt bolta absidei, respectiv un tabernacul simplu, cu ancadrament dreptunghiular din piatră.

Biserica reformata din Buduslau, comuna Buduslau

Biserica reformata din Buduslau, comuna BuduslauBiserica are un plan simplu compus dintr-o navă şi o absidă simplă, dreptunghiulară. În forma actuală a fost construită în secolul al XVIII-lea pe bazele unui edificiu mai vechi, cel mai probabil din secolul al XIII-lea. Turnul de clopot a fost ridicat în anul 1848.

Biserica reformata din Beius

Biserica reformata din Beius

Biserica reformata din Balc, comuna Balc

Biserica reformata din Balc, comuna BalcEdificiul păstrează încă părţi dintr-o biserică medievală, însă faţadele actuale au prins formă în cursul secolelor XVIII-XIX. Din această perioadă provine şi turnul de clopot înălţat deasupra faţadei vestice. Absida bisericii este gotică, iar nava, cel puţin parţial pare să fie şi mai veche, având la bază cel mai probabil o construcţie de epocă romanică.